(Interactieve) presentaties en lezingen

Bij de Open Ateliers Jordaan 2018 konden de bezoekers elke ochtend een (interactieve) presentatie of lezing bijwonen. De sprekers legden, elk op hun eigen wijze,  verbinding tussen (hun) kunst en de omgeving waarin zij zelf wonen en werken.


Zaterdag 19 mei

De kunst van de verbinding

Spreker: Floor Ziegler

Floors interactieve presentatie gaat over haar werk als ‘Stadmaker’; ze zal inspelen op vragen en onderwerpen die mensen in de zaal aandragen. Er kunnen gesprekken ontstaan over: Hoe verbind je de kunstenaars aan de wijk en elkaar? Hoe zet je ontmoetingsplekken op om samen te komen met de verschillende ‘gebruikers’ van de buurt. Wat is de rol van de creatieve kwartiermaker in een wijk en hoe vind je de kwartiermakers?

Floor Ziegler is cultureel, maatschappelijk ondernemer, coach voor creatieven. Zij creëert verbindingen tussen (creatieve) mensen en initieert (culturele) projecten en ontmoetingsplekken. “Het begint altijd met creativiteit.” De immer energieke Floor zorgt ervoor dat verschillende mensen uit de samenleving, van hangjongeren en allochtonen tot yuppen en ambtenaren, aan elkaar worden verbonden. Zewerkt zonder beleid en structuur en toch zijn de concepten en projecten die eruit voortvloeien helder, professioneel en zakelijk. Bovendien komt er vanuit deze projecten en locaties meestal een nieuwe bottom-up beweging van de grond die zich als ‘vanzelf’ uitrolt in een wijk, dorp, stad of regio. De aanpak van Floor heeft inmiddels de interesse gewekt van tal van gemeenten, organisaties en initiatiefnemers in het land. Door het succes van haar aanpak is Floor veelgevraagd spreker en adviseur op het gebied van werelden en mensen verbinden, bottom-up creatieve community’s, wijken en stadsontwikkeling. Zij is lid van de Raad van Toezicht van Pakhuis de Zwijger.


Zondag 20 mei

Over de rand van de emmer 

Spreker: Saskia Pfaeltzer

Elk jaar maak ik voor mijn werk een paar grote reizen.  Al mijn reizen staan in het teken van kijken “Over de rand van de emmer “. De verschillen en overeenkomsten tussen de bevolking van het land en mijzelf, tussen de kunstenaars die ik er ontmoet en mijn werk en dat van mijn omgeving. Keer op keer komt er iets moois uit: een samenwerking, een expositie of een ideeën stroom. Over de rand van die emmer klimmen heeft wel een prijs: je kent de buurt minder goed en je medekunstenaars. Je weet niet zo goed wat er hier speelt. De rijkdom daarentegen is de wijde waaier die zich aan mij ontvouwt van al die verschillende werelden. En over die waaier (én die emmer) wil ik graag mijn lezing houden.

Saskia Pfaeltzer. Een kameleon die zich moeiteloos lijkt aan te passen aan de tijd en de plek, maar bovenal aan haar eigen aspiraties. “Ik moet mezelf blijven verrassen, dat is voor mij de oplossing om plezier te houden in wat ik doe.”
Wie Saskia’s atelier in een voormalig galeriepand aan de Nassaukade in Amsterdam regelmatig passeert, ziet iedere maand wel een nieuw kunstwerk in de etalage: Chinese mannen op paarden uit karton gesneden, wilde tijgers met inkt getekend, schapen- en vogelkoppen op vazen. “Tijdens de academie volgde ik de avond-dansopleiding en maakte ik voornamelijk beelden van danseressen. Ik heb grote bronzen dansparen op pleinen in Helmond en Steensel staan.” 


Maandag 21 mei

Fotografisch verhaal over Nelis en De Dames

Spreker: Peter van der Meer / Speer

Tijdens deze presentatie zal Peter / Speer praten over twee projecten “Nelis, die BNer wilde worden” en “De Dames”. 

Bij deze projecten betrok hij, rondom zijn foto’s, op originele manier bewoners van Amsterdam.
Scholieren, muziekanten, BN-ers en bedrijven droegen bij aan deze projecten.
Bij het Nelis project stonden verstandelijk gehandicapten centraal.
Bij De Dames stonden oudere Amsterdamse Dames centraal;
hij werkte acht jaar aan deze serie.
Bij de opening op de grote overzichtsexpositie in het CBK Amsterdam, kwamen bewoners van een ooit arm, ooit rijk en kleurrijk deel van Amsterdam samen. Tijdens de expositie analyseerden scholieren de foto’s, en kwamen in contact met de oudere dames. Op deze manier ontmoetten jong en oud elkaar.
Peter / Speer wil dat zijn foto’s een reden zijn om mensen bij elkaar te laten komen, zodat ze elkaar ontmoeten.
In deze presentatie vertelt hij over zijn drijfveren voor dit project en over de achtergronden van de diverse portretten.
Peter van der Meer/ Speer is een sociaal installatie kunstenaar en fotograaf woonachtig in de Jordaan. Met zijn projecten beoogt hij de saamhorigheid in Amsterdam te verhogen. Als symbool van Saamhorigheid, heeft hij een 4e Andreaskruis toegevoegd aan het wapen van Amsterdam. Dit vierde kruis is een wezenlijk onderdeel van zijn projecten.