Ontdek de schatten van de Jordaan !

Open Ateliers Jordaan op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei.
Een driedaags feest met actuele kunst. 
Lees meer >>

Ontdek de schatten van de Jordaan

Een driedaags feest met actuele kunst, interessante kunstenaars,  interactieve presentaties / lezingen, routes, rondleidingen en atelierexposities in de mooie Jordaan. Grijp deze kans om een scala aan ateliers te bezoeken en om met de kunstenaars in gesprek te gaan; laagdrempelig kunst te kijken en te kopen, zo je wilt. Laat je verrassen tijdens een kijkje in deze kunstkeukens!

20-jarig jubileum
Sinds 1998 worden de Open Ateliers Jordaan met groot succes georganiseerd voor en door kunstenaars. Dit jaar vieren we ons 20-jarig jubileum met een rijk en gevarieerd programma.

Kunstenaars in de Jordaan
Sinds de Gouden Eeuw is de Jordaan een woon- en werkplaats voor veel kunstenaars.
Zo woonde Rembrandt achter de kunsthandel van zijn zoon Titus op de Rozengracht. Hij werkte, met zijn leerlingen, zoals Govert Flinck en Jurriaen Ovens, vooral in zijn atelier aan de Bloemgracht waar hij ook bezoek ontving en werk verkocht. Al deze kunstenaars maakten samen met de ambachtslieden, werkers en bewoners de Jordaan tot een levendige en ondernemende buurt.

Met de opkomst van galeries ontstond verwijdering tussen kunstenaars en kunstliefhebbers. De kunstenaars werkten in hun ateliers, de galeriehouders presenteerden en verkochten hun werk. De directe dialoog tussen maker en liefhebber raakte uit zicht.

Met behulp van de sociale media wordt dit contact nu hersteld. Kunstenaars presenteren hun werk autonoom, op facebook, op instagram, op hun eigen websites. Zij nodigen geïnteresseerden uit in hun eigen ateliers, in de karakteristieke straten, grachten, hofjes, huizen en werkplaatsen in deze unieke buurt. De ontmoeting is terug!  De dynamiek van vroeger herleeft in eigentijdse vormen. De kunstenaars, hun ateliers en hun bezoekers zijn weer onderdeel van een open en levendige Jordaan!

Tijdens deze dagen wordt iedereen volop in de gelegenheid gesteld om hiervan mee te genieten!

Win een kunstwerk …!
En als klap op de vuurpijl: vul een WIN ART kaart in en je maakt kans op een kunstwerk ter waarde van 500 euro!

Informatie
Alle informatie over de deelnemende kunstenaars, de openstelling van de ateliers, de rondleidingen, routes, interactieve presentaties / lezingen en de WIN ART actie vind je op deze site. En….. alle activiteiten zijn gratis toegankelijk!

Graag tot ziens tijdens Open Ateliers Jordaan.

Ontdek de schatten van de Jordaan !